به گزارش ایکنا از فارس، امروزه به علت افزایش مشکلات زندگی و بروز معضلات و چالشهای روحی و روانی گوناگون خانوادگی، حساسیت مردم برای برطرف ساختن معضلات بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است.
مشاوران بر حسب تخصص بر بهبود کیفیت زندگی متمرکز هستند و میتوانند به بهبود خلق و خو، درمان اختلالات روانشناختی، کاهش هزینههای پزشکی، بهبود ارتباطات و روابط کمک کنند و باعث افزایش عزت نفس و تابآوری در افراد شوند.
حسین خادمی، کارشناس سلامت روان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفتوگو با خبرنگار ایکنا در خصوص لزوم استفاده از مشاور در ابعاد مختلف زندگی خصوصاً مشاورههای قبل از ازدواج، بیان کرد: موضوع مهم و نیاز مهم جامعه ما استفاده از مشاوره قبل از ازدواج است.
وی ادامه داد: اگر به آمارها و نوع اختلافات بین زوجین توجه کنیم متوجه خواهیم شد که ازدواج سالم میتواند به افزایش سلامت روان زوجین کمک کرده و ازدواج ناسالم میتواند افراد را از لحاظ روانی تحت تأثیر قرار دهد و حتی به اختلالات روانپزشکی مبتلا کند، پس تصمیم در امر ازدواج تصمیم بسیار مهمی است.
خادمی با بیان اینکه مسئله اصلی در ازدواج مسئله شناخت است، گفت: افراد قبل از ازدواج باید شناخت کاملی از یکدیگر پیدا کند و بدانند از لحاظ روانی و اخلاقی چقدر متناسب با یکدیگر هستند اما متأسفانه در جامعه ما این موضوع به آن شکلی که نیاز است و باید به آن توجه شود، جا نیفتاده است و از لحاظ فرهنگی هنوز مشکل وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه در سالهای اخیر به نسبت گذشته توجه مردم به خدمات سلامت روان و روانشناس، کارشناسان و مشاور خانواده بیشتر شده است، بیان کرد: مشخص است که آگاهی و سواد عمومی مردم بالاتر رفته و انگ استفاده از روانشناس به مرور زمان کمتر میشود.
خادمی اظهار کرد: پیشنهاد میکنم که استفاده از مشاور قبل از ازدواج اجباری شود و افراد مجبور شوند دورههای مشاوره را بگذرانند و یک روانشناس به آنها کمک کند.
وی ادامه داد: برخی مواقع زن و مرد در دورههای قبل از ازدواج وقت گذراندهاند و شاید حتی دوره قبل از ازدواج دوران خوبی بوده است اما به مرور در زندگی تعارضات و مشکلات به وجود آمده است، لذا روانشناسان میتوانند افراد را برای یکدیگر قابل فهمتر کنند و آنان را به هم بیشتر بشناساند و یک نگاه علمی به این قضیه داشته باشد.
خادمی تصریح کرد: مشکلات بعد از ازدواج باعث تخریب سلامت روان خانواده میشود لذا استفاده از روانشناس میتواند به افزایش ازدواجهای سالم و در ذیل آن رشد جسمی و روانی افراد خانواده و سلامت روانی فرزندان منجر شود که طبعاً تأثیرات آن در جامعه هویدا میشود.
کارشناس سلامت روان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه سخنان خود در مورد لزوم استفاده از مشاور در ابعاد مختلف زندگی بیان کرد: یکی از مهمترین ابعاد سلامت، سلامت روان است. سلامت جسم، سلامت روان، سلامت اجتماعی و معنوی ۴ بعد در روانشناسی هستن و یکی از ابعاد مهم سلامت که تأثیر متقابل بر ابعاد دیگر سلامت دارد، سلامت روانی است.
وی با بیان اینکه مشاوران به ارتقای سلامت روانی جامعه و پیشگیری از دوز آسیبهای اجتماعی کمک میکنند، گفت: روانشناسان بهداشتی بر پیشگیری از بروز اختلالات روانپزشکی و ارتقای سواد سلامت روان جامعه متمرکز هستند و بر بحث درمان تمرکز ندارند، چون پیشگیری بسیار بهتر از درمان است.
خادمی بسته به نوع مشکل و هدف مشاوره، استفاده از مشاوران را متفاوت دانست و بیان کرد: بسته به شدت مشکل، شدت علائم، نشانهها و هدف درمان رویکرد درمانی متفاوت است.
وی در ادامه سخنان خود استفاده از مشاوره رایگان برای افرادی که از نظر مالی مشکلاتی دارند را ضروری دانست و بیان کرد: یکی از ریز فکتورهای عوامل خطر سلامت روان در برخی افراد مشکلات مالی و فشارهای اقتصادی است و محیطهایی که افراد تحت فشارهای مختلف روانی قرار میگیرند. لزوم استفاده از مشاور برای این افراد که بتوانند اضطراب و تنشهای خود را مدیریت کنند و زندگی سالمتری داشته باشند حائز اهمیت است.
خادمی افزود: بخش بهداشت در مراکز «خدمات جامع سلامت» روانشناسان رایگان دارند که افراد میتوانند مراجعه کرده و مشکلات خود را مطرح کنند؛ بهزیستی نیز مراکز مشاوره خاص خود را در سطح شهر مستقر کرده است.
انتهای پیام