آداب و رسوم عید فطر در عراق
کد خبر: 4209878
تاریخ انتشار : ۲۲ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۰

آداب و رسوم عید فطر در عراق

عراقی‌ها از نخستین روز عید فطر با سنت‌های ثابتی استقبال می‌کنند که باز نماز عید و زیارت اهل قبور آغاز می‌شود و پس از آن نوبت به صبحانه ویژه می‌رسد که مراسمی با اهمیت بسیار است.

به گزارش ایکنا؛ به نقل از میدل ایست نیوز، عراقی‌ها از نخستین روز عید فطر با سنت‌های ثابتی استقبال می‌کنند که باز نماز عید و زیارت اهل قبور آغاز می‌شود و پس از آن نوبت به صبحانه ویژه می‌رسد که مراسمی با اهمیت بسیار است و همه اعضای خانواده مقید به حضور در آن هستند.

عید فطر در عراق، مانند دیگر کشورهای عربی، در کنار عید قربان، مهم‌ترین اعیاد دانسته می‌شود و خانواده‌های عراقی عادت دارند در روز اول عید به قبرستان‌ها بروند تا برای امواتشان فاتحه‌ای بخوانند و قبورشان را بازرسی کنند و از آن‌ها مراقبت کنند و خاطرات خود را با آن‌ها زنده کنند.

اما جشن عید بدون صبحانه کامل نمی‌شود. بازار «صدریه» در مرکز بغداد مملو از مردم برای خوردن غذای «کاهی و سرشیر» می‌شود که پای ثابت تعطیلات عراقی‌ها شده است.

نام «سرشیر عراقی» (قیمر) و طعم خامه‌ای و لذیذ آن همیشه با صبح‌ها و سفره‌های صبحانه عراقی‌ها به‌ویژه با مقداری مربا یا عسل تداعی می‌شود، و یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای صبحگاهی در مناسبت‌های تعطیلات از جمله عید سعید فطر است.

اشتیاق به این سرشیر که از شیر گاومیش یا گاو گرفته می‌شود چنان بالاست که به تدریج خوردن آن حالت جشن به خود گرفته و عراقی‌ها مقیدند که در عیدها و حتی فردای عروسی آن را میل کنند.

قیمت یک کیلوگرم سرشیر اکنون بین 30 تا 35 هزار دینار (15-20 دلار) است، اما در ایام عید قیمت هر کیلوگرم تقریباً به 45 هزار دینار (35 دلار) می‌رسد.

آداب و رسوم جشن عید فطر در استان‌های مختلف عراق مشابه است، به گونه‌ای که اقوام، همسایه‌ها و دوستان با یکدیگر دیدار می‌کنند و عید را به آنها تبریک می‌گویند و به کوچک‌ترها عیدی می‌دهند.

عید برای کودکان در عراق شور و شوق متفاوتی دارد، زیرا آنها منتظر می‌مانند تا با والدین خود به دیدار اقوام بروند و بعد از پایان دید و بازدیدها و مستقیماً به شهربازی می‌روند تا اوقات خوشی را سپری کنند.

دسر «کلیجه» (کلوچه) از جمله دسرهایی است که مادران و زنان خانه‌دار عراقی به خصوص در عید فطر به مقدار زیاد تهیه می‌کنند.

اگرچه تهیه دسر سنتی «کلیجه» کار آسانی نیست و نیاز به تلاش و خستگی دارد و آماده‌سازی آن ممکن است ساعت‌ها طول بکشد و معمولاً تا سحر در شب عید طول می‌کشد، زنان عراقی اصرار دارند که آن را با دستان خود بسازند.

هیچ فرضیه تأیید شده‌ای وجود ندارد که منشا روشنی را برای «کلیجه» مشخص کند، هرچند نزدیکی نام آن با «کلوچه» ایرانی روشن است. این شیرینی در عراق، شرق سوریه و عربستان سعودی بسیار معروف و محبوب است و تا به امروز نماد شیرینی عید است.

«کلیجه» خمیری است که با خرما با ترکیبی از ادویه‌ها مانند هل و زنجبیل است که با موادی مانند نارگیل یا خرما یا کنجد یا پسته پر می‌شود و سپس در فر پخته و با چای یا قهوه سرو می‌شود.

طرز تهیه آن در همه خانه‌ها و مغازه‌ها شبیه به هم است، اما در طرز افزودن مواد یا به قول عراقی‌ها «نفس سازنده‌اش» تفاوت‌های جزئی دارد.

شب گذشته دفتر آیت‌الله العظمی سیستانی، مرجع دینی شیعیان در عراق امروز چهارشنبه را نخستین روز عید سعید فطر را اعلام کرد. ایشان در بیانیه‌ای اعلام کرد: با رؤیت شرعی ثابت شده که چهارشنبه، نخستین روز عید سعید فطر، اول ماه شوال سال 1445 هجری قمری در عراق و کل منطقه است.

در دیگر مناطق جهان اسلام نیز امروز اول ماه شوال و عید فطر بود.

انتهای پیام
captcha