به گزارش ایکنا از فارس، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحیالدین طاهری، دبیر جامعه روحانیت شیراز در رابطه با پیام مقام معظم رهبری به مناسبت اربعین شهادت جمعی از هممیهنان، سرداران نظامی و دانشمندان برجسته هستهای یادداشتی را در اختیار رسانهها قرار داده است. در این یادداشت آمده است:
«توصیههای اخیر مقام معظم رهبری، بر نقش بیبدیل روحانیت در «هدایت معنوی، نورانیکردن دلها، توصیه به صبر و سکینه و ثبات مردمی» در شرایط کنونی جامعه را باید بهمثابه نقشه راه حوزههای علمیه در تعلیم و تربیت طلاب تراز انقلاب درنظر گرفت.
این تأکید رهبری که در پیام ایشان بهمناسبت چهلمین روز شهادت شهدای جنگ ۱۲ روزه مطرح شد، فراتر از یک توصیه اخلاقی ساده، یک نقشه راهبردی برای روحانیت در مواجهه با چالشهای پیچیده امروز است.
جامعه در دوران جنگ ترکیبی همهجانبه جهانخواران علیه ملت ایران، نیازمند لنگرگاهی معنوی است که روحانیت باید این نقش را شجاعانه برعهده گیرد.
مقام معظم رهبری بارها بر این نکته تأکید داشتهاند که وظیفه روحانیت تنها به پرداختن به فقه و بیان احکام محدود نمیشود. همانطور که ایشان در دیدار با طلاب حوزه علمیه تهران (۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۵) فرمودند: «روحانیون باید مرجع فکری و معنوی مردم باشند؛ مرجعی برای عقل و دل مردم.»
امروز که افکار عمومی و به تبع آن، دلهای مردم، آماج هجمه بیامان شبهات فکری، اضطرابهای اقتصادی و دروغهای رسانهای قرار گرفته، هدایت معنوی و القای آرامش درونی (سکینه) به اصلیترین رسالت روحانیت بدل شده است.
این هدایت نه از طریق ابلاغ دستورالعملهای خشک و یا احساس تکلیف و ورود طیفهای غیر روحانی، بلکه با حضور گرم و مؤثر طلاب در میان مردم، پاسخگویی به شبهات و امیدآفرینی خردمندانه صورت میگیرد و لوازم این ارتباط مؤثر باید در بودجه و برنامه نهادهای فرهنگی و تبلیغی لحاظ شود و بهعنوان یکی از هدفهای مهم حوزههای علمیه در تربیت طلاب تعریف شود.
رهبر معظم انقلاب در توصیهای راهبردی در دیدار با روحانیون استان آذربایجانغربی (۲۶ مهر ۱۳۹۰) فرمودند: «یکی از راههای دشمن، ایجاد اضطراب روانی است. روحانیون باید آرامشبخش باشند، نه بر اضطرابها بیفزایند.»
این توصیه، اهمیت «صبر» و «سکینه» را در جامعهای که درگیر جنگ ترکیبی است برجستهتر میکند. در گفتمان قرآنی، صبر صرفاً بردباری نیست، بلکه به معنای پایمردی بر هدف و مقاومت فعال در برابر تحریفها، هیاهوی رسانهای و دروغپردازیهای فضای مجازی است.
سکینه نیز، همان آرامش قلبی است که به تصریح قرآن کریم (توبه: ۲۶)، خداوند آن را بر دلهای مؤمنان نازل میکند.
روحانیت با حضور مستمر خود در فضاهای پرخطر تبیینی و با بهره بردن از گفتار آگاهانه و رفتار آرامشبخش، میتواند این دو عنصر حیاتی را در سطح جامعه تشنه به اخبار و اعتماد نهادینه کند و از این طریق، در برابر موج فزاینده جنگ اعتمادزدای دشمن، سپر دفاعی محکمی بیافریند و نقش تاریخی خود در پویایی مکتب جعفری را ایفا کند.
در عصر حاضر، نبرد اصلی در میدان جنگ روایتهاست. مقام معظم رهبری در دیدار با جمعی از فعالان فرهنگی (۱۱ آبان ۱۴۰۰) به صراحت فرمودند: «جنگ امروز، جنگ روایتهاست. اگر شما روایت صحیح را ارائه نکنید، دشمن روایت باطل خودش را غالب میکند.»
در چنین فضایی، هدایت دلها بدون روایت صحیح و مستدل از حقایق، عملاً ناممکن است.
روحانیت باید پیشگام این میدان باشد و گوی سبقت را در تمامی بسترهایی که با حضور مخاطب قابلیت تبیین دارد را برباید و با استفاده از زبانی شیوا و مردمی، با تکیه بر مبانی ایمانی، منطقی، منصفانه و آگاهانه، تصویری دقیق و امیدبخش از واقعیتها و آینده پیش روی جامعه ارائه دهد.
برای ترویج روایتها دسترسی به دادهها و اطلاعات روز و شیوه طرح آن با جوامع متنوع و متکثر مخاطب، از ضروریات است که حوزه باید یکی از مراکز چرخش صحیح اطلاعات موثق و انتظار صدور واکنش باشد.
امروز جمهوری اسلامی در برههای حساس و تاریخساز قرار گرفته که به قول رهبر معظم انقلاب دسترسی به قله بیش از هر زمانی در دسترس است.
این حجم از رشد و بلوغ قطعاً با تنشها و التهاباتی همراه است که بیش از هر زمان دیگری ضرورت توجه به حفظ ثبات روانی مردم و اعتماد اجتماعی را نیازمند است.
این مؤلفهها نه با دستورالعملهای اداری و بخشنامهها، و نه توسط مدیران و مجریان نهادها، بلکه با حضور زنده، زبان آرام و نگاه معنوی روحانیت حاصل میشود.
بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب، در امتداد همان نقشه راهی است که بارها تأکید فرمودهاند: «روحانیت، باید دل مردم را از تلاطم نجات دهد؛ این از بزرگترین وظایف امروز ماست.» (بیانات در دیدار با طلاب و فضلا، ۱۵ شهریور ۱۳۹۷)
اکنون مسئولیت خطیری بر دوش حوزههای علمیه، خطبا، ائمه جماعت و مبلغان دینی است تا با سرلوحه قرار دادن توصیه مهم امام امت، حضور فعال در میدان هدایت و تبیین را برای خود بازتعریف کنند.
نقش پررنگ و حیاتی روحانیت در گذر از این دوران انقلاب، یک ضرورت غیرقابل اغماض در افزایش پایداری و میل به پیشرفت جامعه اسلامی است.»
انتهای پیام