کد خبر: 4161595
تاریخ انتشار : ۱۹ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۵:۴۷
آیت‌‌الله دژکام:

تأییدکننده کار اطلاع‌رسانی عدالت است نه خوشایندها

نماینده ولی فقیه در استان فارس با بیان اینکه خبرنگاران باید مراقب سخنان و نوشته‌های خود باشند تا به عدالت لطمه نخورد که البته در این قضیه ممکن است عده‌ای از این کار خوششان بیاید و برخی هم برعکس، گفت: خوشایندها و بدایندها تأییدکننده کار اطلاع‌رسانی و خبرنگاری نیست بلکه عدالت تأیید و تعیین‌کننده است.

آیت‌‌الله لطف‌الله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارسبه گزارش ایکنا از فارس، آیت‌‌الله لطف‌الله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارس امروز، 19 مردادماه در نشست تجلیل از خبرنگاران که به‌مناسبت ایام بزرگداشت خبرنگار برگزار شده بود، ضمن تکریم شهدای رسانه، از خبرنگارانی که حرمت قلم را نگه داشته و رسانه را سنگر خود در مقابل زورمندان و زراندوزان و مستکبران قرار داده‌اند، قدردانی کرد.

وی رسالت مهم خبررسانی را مورد توجه قرار داد و افزود: وقتی خبرنگار یا تریبون‌دار هستیم و در جایگاه رسانه‌ای برای دفاع از حق و عدالت قرار می‌گیریم، باید اصول اخلاقی را رعایت کنیم و عدالت را مدنظر قرار دهیم چرا که رفتار غیراخلاقی تمام ارزش حرفه‌ای کار رسانه‌ای را خراب می‌کند.

آیت‌الله دژکام با بیان اینکه قلم به دستان و خبرنگاران باید مراقب سخنان و نوشته‌های خود باشند تا به عدالت لطمه نخورد که البته در این قضیه ممکن است عده‌ای از این کار خوششان بیاید و برخی هم برعکس، گفت: خوشایندها و بدایندها تأییدکننده کار اطلاع‌رسانی و خبرنگاری نیست بلکه عدالت تأیید و تعیین‌کننده است.

امام جمعه شیراز با تصریح اینکه این مسئله، مسئله مشترک منبری‌ها و رسانه‌هاست و باید از نگاه اخلاقی به این مسائل توجه ویژه داشته باشیم، گفت: وقتی سخن از رسانه خودی به میان می‌آید یعنی انسان مؤمن و این رسانه هم هر حرفی نمی‌تواند بزند چون باید چارچوب اخلاقی رعایت شود اما از آن طرف، رسانه‌های بیگانه هر چیزی را بیان و دروغ‌بافی می‌کنند و خلاف واقعیت‌ها را منعکس کرده و تحریف می‌کنند.

وی با تأکید بر اینکه رسانه و منبری‌ نمی‌تواند واقعیت‌ها را تحریف کند، گفت: مؤمن در بحث خبررسانی محدودیت‌هایی دارد و خود را ملزم می‌کند که کار غیراخلاقی انجام ندهد.

آیت‌الله دژکام با بیان اینکه تیترهای خبرها را باید اخبار بزرگی بزنیم که اکنون در تیترهای رسانه‌ها نیست، گفت: برخی از آیات سوره حجر درباره رسالت خبرنگاری سخن گفته است و خداوند در آیه 49 سوره حجر از غفور و رحیمی خود سخن می‌گوید و باید بررسی کنیم که رسانه‌ها چقدر ناظر به این آیات سخن می‌گویند.

وی تصریح کرد: گزاره‌های خبری بحث تحلیل منطقی و فلسفی دارد و این دو بخش هم حداقل یک بخش دارد و آن واقعیتی است که در جامعه رخ داده و منعکس شده است و این ماده خبر می‌شود که به صورت خبر پردازش می‌شود لذا شکل ارائه خبر در یک پازل قرار دارد و پردازش خبر باید به گونه‌ای باشد که ما را در چارچوب اصلی نگاه دینی ببرد و در اینجا هم رسانه خودی و  غیرخودی تعریف می‌شود وگرنه نگاه‌های سیاسی مختلف در درون جامعه همیشه وجود داشته و دارند.

رسانه خودی و غیرخودی کدام هستند

نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری اظهار کرد: مسئله‌ای که رسانه را خودی و غیرخودی می‌کند همین پردازش واقعیات در چارچوب نگاه جهان‌شناسانه است و این مسئله مهمی است.

وی با یادآوری منویات رهبر معظم انقلاب در خصوص طراحان اغتشاشات سال گذشته که نقشه دشمن را تحسین کرده بودند، خواستار هوشیاری اصحاب درباره این‌گونه پردازش‌ها از واقعیات جامعه شد و گفت: بسیاری از اوقات تیترهایی مشاهده می‌کنیم که به نظر می‌رسد از یک خط خطبه نماز جمعه انتخاب شده است اما این خط طوری پردازش شده در چارچوب خطبه‌ای که گفته شده است، نمی‌گنجد.

آیت‌الله دژکام با ذکر این نکته که همواره تلاش داشته است تا قسمت سیاسی خطبه‌های نماز جمعه بی‌ربط با معارفی که مدعی آن هستیم، نباشد و این ارتباط باید برقرار باشد وگرنه ضعیف هستیم، گفت: گاهی اوقات وقتی تحریف رخ می‌دهد که عبارت همان است اما ارتباطش با مباحث قبلی گم شده است.

امام جمعه شیراز با بیان اینکه ارتباط واقعیت و حقیقت و پردازش کار رسانه و خبرنگار است که هنر بزرگی است، پیشنهاد داد تا مسابقاتی برای پردازش خبر میان اصحاب رسانه برگزار شود و سپس ادامه داد: در انعکاس خبری خطبه‌های نماز جمعه پیش‌رو، مسابقه‌ای میان‌ رسانه‌ها هم از نظر محتوا و هم هماهنگی متن برگزار شود و به بهترین آن جایزه‌ای اهدا شود.

وی در ادامه اهمیت امیدآفرینی در جامعه در منویات رهبر معظم انقلاب را مورد توجه قرار داد و افزود: خبرنگاری که در حوزه امیدآفرینی در جامعه قلم زده است باید تجلیل شود و باید چنین هنرهایی را کنار هم قرار داده تا جامعه خبری رشد پیدا کند.

آیت‌‌الله دژکام با طرح این سؤال که جاندار بودن و حیات داشتن چه ویژگی دارد، گفت: یکی از پرسش‌های فیلسوفان در طول تاریخ همین بوده است که حیات چیست و بزرگانی مانند مولوی و خواجه نصیرالدین طوسی بدان پاسخ داده‌اند که پاسخ خواجه نصیر پاسخ کاملی است که گفته است جاندار بودن یعنی آگاه بودن و هر کسی که آگاه است جاندار است و خبر هم به معنی آگاهی است و نشان از جاندار بودن دارد اما چیزی که بسیار مهم است ولی بدان کم توجهی شده است این است که جاندار انتخابگر است و این ویژگی دومی است که خواجه نصیر درباره حیات می‌گوید که موجود جاندار دو ویژگی آگاهی و انتخابگری دارد پس انتخابگری نشانه جان داشتن است.

جامعه زنده انتخابگر است

وی از خبرنگاران خواست تا به این دو ویژگی آگاهی و انتخابگری بها دهند و سپس به در پیش‌رو بودن انتخابات در سال جاری اشاره کرد و افزود: جامعه زنده آن است که انتخابگر باشد و باید بتوانیم عرصه انتخابگری را در جامعه رشد دهیم و آزادی در انتخاب را مجال دهیم تا مشخص شود که جامعه زنده هستیم.

آیت‌الله دژکام با تأکید بر اینکه ایران به انتخابگری و آگاهی زنده است، گفت: بسیاری از یأس‌ها و ناامیدی‌ها به دلیل آن است که آگاهی و انتخابگری را به عنوان ویژگی خود فراموش کرده‌ایم وگرنه انسان آگاه و انتخابگر که ناامید نمی‌شود.

امام جمعه شیراز در بخش دیگری از سخنان خود به موارد مطرح شده از سوی خبرنگاران اشاره کرد و گفت: اختیارات و امکانات در اختیار ما نیست اما بسیاری از این مسائل با کمک استاندار حل می‌شود و ما هم در این زمینه زبان خیر می‌گذاریم.

وی با اشاره به سخنان خبرنگار ایکنا در این نشست گفت: اینکه برخی از مدیران انتقادپذیر نیستند، درست است و برای رفع آن باید کار فرهنگی انجام شود. کسی که خودش موعظه می‌کند اما انتقاد نمی‌پذیرد نمی‌تواند به دیگران بگوید که انتقادپذیر باشید.

آیت‌الله دژکام باز هم از رسانه‌ها خواست تا در انعکاس اخبار حق را بگویند و سپس ادامه داد: این نکات را باید در عالم خبرنگاری تبلیغ کنیم.

نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری همچنین به عدم حمایت از خبرنگاران اشاره کرد و گفت: شنیده‌ها حاکی از آن است که وزارت ارشاد برای حمایت از این حرفه اقداماتی را در دست انجام دارد.

خبرنگاری هنر است

وی همچنین با اشاره به دیگر سخن خبرنگار ایکنا مبنی بر اینکه ماهیت حرفه خبرنگاری نادیده گرفته می‌شود، این مسئله را ناشی از رشد تکنولوژی عنوان کرد و افزود: خبرنگاری هنر است و هر کسی این هنر را ندارد و باید این موارد بازخوانی شده و در جامعه گفته شود که به خبرنگار اعتماد کنند نه آن کسی که موبایل به دست گرفته و فیلم و عکس را ارسال می‌کند.

آیت‌‌الله دژکام با بیان اینکه این موارد نیاز به کار فرهنگی دارد، در خصوص دیگر موارد مطرح شده در این نشست گفت: باید پروتکلی داشته باشیم که مجموعه خبرنگاران رسمی که در سامانه وزارت ارشاد ثبت شده و پرونده دارند، به شکلی معرفی شوند.

نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس خواستار راه‌اندازی مسابقه‌ای در خصوص امیدآفرینی میان اصحاب رسانه شد و سپس به قضیه ضرب و شتم بانوی آمر به معروف در موزه نارنجستان اشاره کرد و افزود: در فرهنگ ایرانی اسلامی همواره به بانوان احترام ویژه‌ای گذاشته می‌شود اما دشمنان آن را برعکس جلوه می‌دهند. در مکتب تشیع، اشک‌هایی برای حضرت زهرا(س) و حضرت زینب(س) می‌ریزیم برای آن است که می‌گوییم در حقشان نامردی کردند. حتی اینکه در اسلام بانوان را در پشت پرده می‌نشاندند نوعی احترام بوده است و باید همین احترام را در جامعه امروز بروز دهیم.

وی با بیان اینکه در دیوان سعدی در باب حرمت زن موارد بسیاری گفته شده است اما به خوبی این موارد تبیین نشده است، از رسانه‌ها خواست تا به این عرصه‌ها بپردازند.

آیت‌الله دژکام در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت تقویت نحوه ارتباط خبرنگاران و روابط عمومی‌ها تأکید کرد و گفت: نقش روابط عمومی‌ها در کشور ما نادیده گرفته می‌شود در صورتی که باید آنان را تقویت کنیم و با کمک روابط عمومی ارتباط با خبرنگاران را تقویت کنیم.

انتهای پیام
captcha