امسال هلال رمضان با چشم غیر مسلح قابل رؤیت است
کد خبر: 3964123
تاریخ انتشار : ۲۴ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۱

امسال هلال رمضان با چشم غیر مسلح قابل رؤیت است

یک منجم، جدایی زاویه ای هلال ماه رمضان امسال را 16 درجه دانست و بیان کرد: این جدایی زاویه ای به قدری زیاد است که بعد از غروب خورشید امروز هلال ماه رمضان در سراسر ایران و با چشم غیر مسلح قابل رؤیت است.

هادی بابایی، یک منجم در گفت وگو با ایکنا از گیلان، رصد هلال ماه را یک امر علمی دانست و اظهار کرد: تقویم های قمری از قدمت بالایی برخوردار هستند و به دوران قبل از اسلام بازمی‌گردند.

وی با بیان اینکه تقویم های قمری بعد از ظهور اسلام بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، افزود: رصد هلال ماه های قمری نه فقط در کشورهای اسلامی، بلکه برای علم نجوم و منجمان نیز دارای اهمیت است.

این کارشناس نجوم، رصد هلال ماه را محدود به رمضان ندانست و تصریح کرد: هلال هر 12 ماه به ویژه هلال صبحگاهی و هلال روزهای پایانی ماه توسط منجمان رصد می شود، زیرا جنبه علمی دارد.

بابایی، با بیان اینکه رویت هلال ماه رمضان در کشورهای اسلامی با مباحث فقهی منطبق شده است، تأکید کرد: رویت هلال ماه یک کار جذاب است که امروزه به یک رقابت علمی بین منجمان تبدیل شده، زیرا منجمان باید هلالی را ببینند که در فاصله کمی از خورشید قرار دارد و نور زیاد اجازه نمی دهد که هلال ماه دیده شود.

وی زمان مناسب برای رصد هلال ماه را بعد از غروب خورشید دانست و گفت: بعد از غروب خورشید فرصت بسیار کمی وجود دارد(20 تا 30 دقیقه) تا منجمان بتوانند هلال ماه را ببینند و این موضوع برای همه ماه های قمری یکسان است.

سرپرست تیم رویت هلال در گیلان، منطقه رویت هلال ماه را در لبه افق دانست و یادآور شد: رصدگر با وجود غبار و بخار آب و شرایط جوی نامساعد نمی تواند هلال را ببیند. آندره دانژون، اخترشناس به نام فرانسوی معتقد است که اگر هلال ماه کمتر از هفت درجه به خورشید نزدیک شود، هنوز هلالی شکل نگرفته است.

این رصدگر، جدایی زاویه ای ماه از خورشید را یک اصطلاح نجومی دانست و ادامه داد: اگر جدایی زاویه ای ماه از خورشید کمتر از هفت درجه باشد، هنوز هلالی شکل نگرفته تا بتوانیم آن را رویت کنیم.

وی جدایی زاویه ای هلال ماه رمضان امسال را 16 درجه دانست و بیان کرد: این جدایی زاویه ای به قدری زیاد است که بعد از غروب خورشید امروز هلال ماه رمضان در سراسر ایران و با چشم غیر مسلح قابل رویت است.

بابایی، هلال های سخت و بحرانی را مربوط به جدایی زاویه ای کمتر از 10 درجه دانست و تصریح کرد: تجربه رصدی بالایی نیاز است تا رصدگر بتواند هلال بحرانی را رویت کند لذا نرم افزارهای ویژه ای طراحی شده که می تواند وضعیت رویت پذیری چند صد سال آینده را پیش بینی کند.

وی رؤیت هلال را ملاک تقویم های قمری دانست و بیان کرد: امسال هلال ماه رمضان بحرانی نیست و مردم می توانند بعد از غروب خورشید و حوالی اذان مغرب به لبه افق غرب نگاه کنند و اگر ابر و غبار شدید وجود نداشته باشد، هلال به راحتی دیده می شود.

این کارشناس نجوم، با بیان اینکه مباحث فقهی رویت هلال ماه را جدی تر می کند، یادآور شد: هر کار علمی حاوی مباحث علمی جانبی است و وقتی هلال ماه را رویت می کنیم در واقع مهارت های فنی زیادی در زمینه کار کردن با تلسکوپ و دوربین و نرم افزارهای نجومی و مکان های رصدی به دست می آوریم.

سرپرست تیم رویت هلال در گیلان، هر برنامه رصدی را مستلزم برخورداری از دانش و مهارت فنی دانست و بیان کرد: نجوم توجه انسان را از کره زمین به آسمان می برد لذا بزرگترین دستاورد علم نجوم آشنایی ما با عظمت کیهان است.

وی با بیان اینکه منجمان انجمن نجوم ثاقب استان گیلان رصد امروز را پوشش می دهند، اضافه کرد: به دلیل شرایط کرونایی و لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی یک تیم سه نفره هلال ماه رمضان را در گیلان رؤیت می کند.

انتهای پیام
captcha