مصرف دخانیات یک عامل خطر برای بسیاری از بیماریهاست و سالانه موجب مرگ بیش از هشت میلیون نفر در جهان میشود. با استناد به اطلاعات منتشر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت، مصرف دخانیات بهعنوان یک عامل خطر برای هرگونه عفونت دستگاه تنفسی تحتانی بهشمار میآید و ویروسی که بیماری کووید ۱۹ را ایجاد میکند نیز در درجه نخست، سیستم تنفسی را تحت تأثیر قرار میدهد، به ریهها حمله میکند و باعث بروز آسیب خفیف تا شدید تنفسی میشود، بنابراین مصرف کنندگان دخانیات در معرض خطر شدید عوارض ناشی از ابتلا به ویروس کرونا هستند.
از سوی دیگر با توجه به اینکه مصرف قلیان، بهطور معمول فعالیتی است که در گروهها و محیطهای عمومی انجام میشود، خطر انتقال بیماریها را افزایش داده و موجب تشدید خطر انتقال ویروس کرونا در محیط های اجتماعی میشود و عبور دود قلیان از مسیر مشترکی که در ساختار قلیان وجود دارد به ویژه در اجتماعات و محیطهای عمومی موجب بقای میکروارگانیسمهای منتقل شده از افراد مصرفکننده در این قطعات میشود.
در زمان شیوع بیماری کرونا ویروس شایعاتی از سوی عوامل صنایع دخانی رواج پیدا کرد که حاکی از تأثیر مصرف دخانیات بر کنترل و پیشگیری ابتلا به کرونا ویروس بود، متاسفانه بعضی افراد نیز آن را باور کرده و شرایط را برای سلامت خود دشوارتر کردند.
مصرف دخانیات در دوران شیوع کرونا به دلایلی مانند دورکاری افراد و نیز استرس ناشی از بیماری و اوقات فراغت بیشتر ناشی از قرنطینه در برخی نقاط جهان افزایش پیدا کرد، این در حالی است که مصرف سیگار و قلیان نه تنها برای افراد سودی در مواجهه با بیماریهای ویروسی تنفسی از جمله ویروس کووید ۱۹ ندارد، بلکه وضعیت را حاد و خطرناکتر میکند.
بر اساس مطالعات اولیه، افراد مصرفکننده مواد دخانی و محصولات توتون و تنباکو که به كووید 19 مبتلا میشوند، ۱۴ برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری به درمان شدید نیاز دارند و دو برابر بیشتر جان خود را از دست میدهند.
استفاده از هر نوع محصول دخانی میتواند آسیب جدی به اعضا و فرآیندهای بدن از جمله سیستم دفاعی، سیستم قلبی عروقی و سیستم تنفسی وارد کند. ویروس کرونا نیز قادر است چنین آسیبها و مشکلاتی را برای بدن ایجاد کند.
اطلاعات به دست آمده از تجربیات کشور چین در خصوص بیماری کووید ۱۹ حاکی از آن است افرادی که بیماریهای زمینهای از جمله مشکلات قلبی عروقی و یا تنفسی ناشی از مصرف دخانیات داشتند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کروناویروس و یا علایم شدیدتری از این بیماری بودند.
استفاده از قلیان، علاوه بر افزایش احتمال فرصت کافی برای گسترش بیماری کووید ۱۹، افزایش خطر انتقال سایر عوامل عفونی از جمله ویروسهای تنفسی، ویروس هپاتیت C، ویروس اپشتین - بار (که میتواند موجب چند نوع سرطان شود) ویروس تبخال، سل، هلیکوباکتر پیلوری (عامل ایجاد بیماری زخم معده و بیماریهای گوارشی) و انواع قارچهای بیماریزا را به همراه دارد.
شهلا کوثری، کارشناس سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
انتهای پیام