یکی از مهمترین نکاتی که درباره فصل بهار همواره مطرح است، بحث تحول و حیاتبخشی است. بهار زیباترین نغمه طراوت و تازگی را برای تمام موجودات از سر میدهد تا به انسان ثابت شود که هیچگاه برای تحول و نو شدن دیر نیست و حتی بعد از داشتن سردترین و تاریکترین روزهای سرد زمستان هم میتوان دوباره رویید و به کمال رسید.
درباره فصل بهار و تحولآفرینی و درسهای آن بارها سخنان و کتبی گفته و نوشته شدهاند و در این زمینه مطالب بسیار است اما بنا داریم امروز مروری بر سخنان شهید آیتالله مطهری در کتاب «بیست گفتار» درباره قرآن و فصل بهار و همچنین سهم انسان از فصل بهار داشته باشیم.
شهید مطهری در همین کتاب در بخش «درسی که از بهار باید آموخت» نکاتی درباره سهم انسان از فصل بهار بیان کرده است: «هر يک از فرزندان زمين از گياهان و حيوانات و انسان از اين فصل حياتبخش سهمى و حقى دارند: انسان هم از آن جهت كه انسان است، عقلى دارد و فهمى، دلى دارد و احساساتى و عواطفى، او هم از اين فيض عام سهمى دارد. سهم انسان چيست؟
براى بعضى از مردم فصل حياتبخش بهار الهامدهنده است، درس است، آموزنده است، نكتهها و رمزها و حقيقتها در مىيابند اما متأسفانه استفاده بعضى ديگر از افراد از حد استفاده يک حيوان تجاوز نمىكند.
آيا اين منتهاى بدبختى نيست كه محصول رسيدن ايّامى به اين لطف و صفا و طراوت، تيرگى دل و تاريكى روح و قساوت قلب باشد؟ آرى، هر كسى بر طينت خود مىتند.
به هر حال فصل بهار، فصل تجديد حيات و زندگى از سر گرفتن زمين ماست؛ فصل نشاط و خرمى زمين است؛ فصلى است كه زمين در شرايط تازه و جديدى قرار مىگيرد و مستعد مى شود كه بزرگترين موهبتهاى الهى يعنى حيات و زندگى به او افاضه شود.»
همچنین این شهید بزرگوار درباره قرآن و فصل بهار در همین کتاب نوشته است: «قرآن كريم مىگويد: قيامت تجديد حيات است و تجديد حيات چيزى است كه نمونه كوچک آن را در روى زمين مىبينيم. آياتى كه به نظام موجود و مشهود موت و حيات استناد كرده زياد است، از آن جمله «و اللَّهُ الَّذِي أَرْسَلَ الرِّياحَ فَتُثِيرُ سَحاباً فَسُقْناهُ إِلى بَلَدٍ مَيِّتٍ فَأَحْيَيْنا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها كَذلِكَ النُّشُورُ؛ خداست آنكه بادها را فرستاد، پس ابرى را پراكنده و دگرگون كرد، سپس آن ابر را به سوى سرزمين مردهاى را نديم و آنگاه زمين را كه مرده بود زنده كرديم» (آیه 9 سوره فاطر) زنده شدن در قيامت نيز چنين است.
در حديث است كه پيغمبر اكرم(ص) فرمود: اذا رأيتم الرّبيع فاكثروا ذكرا النشور؛ هر وقت بهار را ديديد بسيار از قيامت ياد كنيد يعنى بهار، مثالى و الگويى از قيامت است.»
انتهای پیام