کد خبر: 4012572
تاریخ انتشار : ۲۱ آبان ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۲
آیت‌الله دژکام:

تفکر موجب رشد معنویت انسان می‌شود

نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس با بیان اینکه معنویت اسلامی برخاسته از تفکر است، گفت: تفکر انسان را در عرصه معنویت رشد می‌دهد.

آیت‌الله لطف‌الله دژکام، نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس به گزارش ایکنا از فارس، آیت‌الله لطف‌الله دژکام، نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس امروز، 21 آبان‌ماه در خطبه‌های نماز جمعه شیراز ضمن توصیه به رعایت تقوای الهی گفت: معنویت اسلامی برخاسته از تفکر است و این نکته بسیار دقیقی است.

وی افزود: اینکه در اسلام می‌گوید اگر می‌خواهید معنویت داشته باشید اهل تفکر باشید؛ بسیار با نحلفه‌ها و فرقه‌هایی که به بهانه معنویت فکر انسان را تعطیل می‌کنند و عقل انسان را ناچیز می‌پندارند، متفاوت است.

آیت‌الله دژکام ادامه داد: اگر معنویت مسیحیت را بررسی کنیم مشاهده خواهیم کرد که تصریحاً می‌گوید عقل را تعطیل کنید. در کتاب‌های آن‌ها نوشته شده که عقل باید تعطیل شود، چرا؟ چون اگر به عقل و تفکر رسمیت بدهد نمی‌‌تواند اثبات کند عیسی پسر خداست، هیچ‌کس قبول نمی‌کند؛ برای اینکه خدا «لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ» است؛ چنین خدایی چگونه صاحب پسر است، فقط یکی از این دو با عقل سازگار است؛ و آن همان «لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ» است و آن یکی با عقل سازگار نیست؛ به همین جهت مجال برای تفکر را در بسیاری از این معنویت‌ها می‌بندند و می‌گویند نمی‌خواهد فکر کنید،  اما اسلام چه می‌گوید؟ می‌فرماید «لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ.»

امام جمعه شیراز با تأکید بر اینکه تفکر انسان را در عرصه معنویت رشد می‌دهد، گفت: این تفکری که اسلام به آن تاکید دارد، ملاک تمایز معنویت اصیل و ناب اسلامی با معنویت‌های کاذب است.

وی در ادامه با بیان اینکه یکی از مباحثی که خوب است انسان در مورد آن فکر کند مسئله معاد و قیامت است که اصل زندگی ما آنجاست، افزود: اگر فرض کنیم که قیامت است و مسلما است، آنجا مثل این دنیا نیست که تمام شود. در روایات است که مرگ را بین بهشت و جهنم از بین می‌برند و می‌گویند دیگر مرگ نیست. جهنمیان هر چه انتظار بکشند جهنم ادامه دارد، پس زندگی آخرت زندگی جاودان است و دنیا چیزی نیست که بتوان آن را با آخرت مقایسه کرد، فریب شیطان را نخوریم و دنیا را ترجیح ندهیم.

آیت‌الله دژکام ضمن توصیه به تفکر درباره معاد گفت: خداوند در آیه 3 سوره قیامت می‌فرماید «أَيَحْسَبُ الْإِنْسَانُ أَلَّنْ نَجْمَعَ عِظَامَهُ»، آیا انسان گمان می‌کند که ما این استخوان‌ها را دوباره جمع نمی‌کنیم و جان به این تن‌ها نمی‌دمیم؟ همه دوباره زنده می‌شویم؛ فکر کنیم ببینیم برای زنده شدن بعد از مرگ چه چیزی داریم؟ آن‌هایی که دنبال منصب دنیایی و پول هستند، آیا این‌ها در آن روز به کار می‌آید؟ «بَلَىٰ قَادِرِينَ عَلَىٰ أَنْ نُسَوِّيَ بَنَانَهُ؛ آرى قادريم كه حتى خطوط سر انگشتان او را موزون و مرتب كنيم» (آیه 4 سوره قیامت)، خدای متعال توانا است و همه ما را دوباره می‌آفریند آن روزی که جان به تن ما شد تا سر انگشتان هم که نگاه کنید می‌بینید همان است که در دنیا بود.

عضو مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: با اینکه می‌دانیم خداوند تواناست و قادر است و حکمت الهی اقتضا می‌کند که قیامتی باشد، چرا نسبت به قیامت بی‌توجه هستیم؟ خدای متعال می‌فرماید: «بَلْ يُرِيدُ الْإِنْسَانُ لِيَفْجُرَ أَمَامَهُ؛ انسان شك در معاد ندارد بلكه او مى‏ خواهد آزاد باشد و بدون ترس از دادگاه قيامت در تمام عمر گناه كند» (آیه 5 سوره قیامت). علت بیماری شما این است که قیامت را باور ندارید؛ اگر باور کنیم قیامت هست تا می‌خواهیم خطا کنیم خودمان می‌ترسیم و از گناه پرهیز می‌کنیم. انسان‌ها برای اینکه رها باشند و نسبت به ارزش‌ها بی قید و بند باشند قیامت را رها می‌کنند، اگر قیامت را قبول داشته باشد این کارها را انجام نمی‌دهد. چون می‌گویند «يَسْأَلُ أَيَّانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ؛ از اين‏رو مى ‏پرسد قيامت كى خواهد بود» (آیه 6 سوره قیامت) چه کسی قیامت را دیده است؟ تمام مفاسد از آنجایی شروع می‌شود که فکر روز قیامت از ذهن انسان بیرون می‌رود.

وی با بیان اینکه در روز قیامت مردم دو دسته هستند که یک دسته آن مژده برای شماست، گفت: «وُجُوهٌ یَوْمَئِذٍ ناضِرَةٌ(آیه 22 سوره قیامت) إِلى‌ رَبِّها ناظِرَةٌ؛ آرى در آن روز صورت‌هايى شاداب و مسرور است و به پروردگارش مى ‏نگرد» (آیات 22 و 23 سوره قیامت) عده‌ای از مردم هستند که روز قیامت مسرور هستند و چهره نورانی دارند. مزدشان نگاه به خداوند است.

آیت‌الله دژکام یادآور شد: در روایت است هرکس لا اله الا الله بگوید مزدش این است که به وجه خدا نگاه می‌کند؛ معنای این چیست؟ امام رضا(ع) فرمودند: وجه خدا، انبیا، رسل و حجت‌های الهی هستند لذا نگاه به صورت ائمه معصومین(ع) وجه الله است.

نماینده رهبر معظم انقلاب با یادآوری حدیث پیامبر(ص) که فرمودند اگر کسی اهل بیت(ع) من را ناراحت کند قیامت به او نگاه نمی‌کنم، گفت: حواسمان جمع باشد در این دنیا مجال بزرگترین گناهان که آزردن دل فرزندان زهرا(س) است، به خودمان ندهیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به در پیش رو بودن ولادت امام حسن عسکری(ع) حدیثی از آن حضرت را یادآور شد و گفت: امام حسن عسکری(ع) فرمودند دو ویژگی است که اگر این دو ویژگی را داشته باشیم بالاتر از آن چیزی نیست، اول ایمان به خداوند است و نباید این مسئله را هیچ وجه نباید کم بگیریم زیرا گاهی ممکن است متوجه مقام من نزد خداوند نباشیم.

املاک تملیکی متعلق به فقیرترین فقیران جامعه است

آیت‌الله دژکام خصوصیت دیگر را در حدیث امام حسن عسکری(ع) خیر رساندن به برادران دینی برشمرد و افزود: اکنون در جامعه ما خیر رساندن را چقدر احساس می‌کنیم. ممکن است گاهی دشمن این‌گونه جلوه دهد که خیر رساندن به یکدیگر در جامعه ما کم است اما این‌گونه نیست، کافی است با دقت نظر در جامعه نگاه کنیم، بحمد الهی خیر رساندن در جامعه ما فراموش نشده است اما از طرفی این خیر رساندن‌ها باید بیشتر شود و هیچ‌گونه بخلی نباید در جامعه وجود داشته باشد.

امام جمعه شیراز با بیان اینکه اگر مدیران جامعه بتوانند خیری به مردم برسانند، باید آن کار را انجام دهند، گفت: املاک تملیکی متعلق به فقیرترین فقیران جامعه است و باید به دست آن‌ها برسد و باید مراقب بود که فرد دیگری از آن‌ها به ناحق استفاده نکند. باید به این نکات توجه کنیم تصرف در این اموال جز با اجازه حاکم شرع امکان‌پذیر نیست.

وی یادآور شد: حضرت در روایت دیگری می‌فرماید، برای مومن بسیار زشت است که چیزی را درخواست کند که او را کوچک می‌کند. اینکه شخص مومنی دنبال یک منصبی باشد آیا برای یک مومن زشت نیست که کسی بگوید فلان شخص دنبال یک جایگاه می‌دود، شان مومن اجل از این مسائل است. در خصوص اموال دنیا هم همین‌گونه است. اینکه کسی دنبال مادیات و هواهای نفسانی باشد برای مومن بسیار زشت است. بحمد الهی در جامعه ما اینگونه نیست و ملت مومن خدا پرست بسیجی و انقلابی ما اثبات کرده است که پای کار دین تا آخر ایستاده است.

آیت‌الله دژکام همچنین به مسئله عدالت اشاره کرد و گفت: در جامعه ما نسبت به مسئله عدالت حساسیت وجود دارد، البته عدالت جزو ارزش‌ها و اهداف انقلاب اسلامی است که ان‌شاءالله باید به آن هرچه بهتر دست بیابیم.

عضو مجلس خبرگان رهبری، یک وجه بی عدالتی را ظلمی برشمرد که آمریکا به مردم ایران کرده و هنوز هم ادامه می‌دهد که هنوز هم دشمن به کشور ما طمع دارد و به این راحتی دست نمی‌کشد و سپس ادامه داد: وجه دیگر بی عدالتی مربوط به داخل کشور است که وجه نخست نباید موجب شود از آن  غافل شویم و توقعمان این است که کسی که در کشور مسئول می‌شود از خدا بترسد و ظلم به مردم نکند.

وی تصریح کرد: متأسفانه بعضاً بی‌عدالتی‌ها و ظلم‌ها و رفتارهای ناشایست برخی مدیران به بحث عدالت در درون کشور لطمه زده است و باید این مسئله را که جزو اهداف انقلاب است را برطرف کنیم.

آیت‌الله دژکام با بیان اینکه باید ببینیم عوامل این لطمه‌هایی که در بحث عدالت خورده‌ایم، چیست، گفت: بحمد الهی در کشور ما در سطح مدیران عالی کشور مشکلی وجود ندارد و مشکل عمده کشور در بحث عدالت مسئله مدیران میانی است که سه عامل دارد.  اول ممکن است برخی از این مدیران اختیار کافی برای جلوگیری از بی عدالتی را نداشته باشند که لازم است از سمت مدیران بالادستی مانند مجلس این مسئله حل شود و توقع داریم که هرچه زودتر برخی از محدودیت‌ها دست و پا گیر در راستای اجرای عدالت برطرف شود و مقررات اصلاح شود.

امام جمعه شیراز اظهار کرد: در برخی مواقع مدیرانی هستند که اصلاً نمی‌دانند باید چه کار کنند و این یک آسیب در بحث گزینش‌ها و ملاک‌های انتخاب مدیران است که باید دقت نظر بیشتری شود. کسی که این مدیر را برای این کار منصوب می‌کند باید علم و تخصص را در نظر بگیرد و در نهایت ممکن است یک نفر هم اختیار داشته باشد و هم آگاهی و علم داشته باشد اما تحت تأثیر شیطان و هوای نفس باشد و این تقوایی که ما هر هفته به آن تاکید می‌کنیم در همین خصوص است.

وی تأکید کرد: چنین مدیرانی باید از خدا بترسند و تقوا پیشه کنند مردم هم در اینجا اگر مطمئن باشند که مدیر آن تقوا پیشه می‌کنند و در راستای اجرای عدالت تلاش می‌کنند قطعاً قدردان چنین مدیرانی خواهند بود.

انتهای پیام
captcha