به گزارش ایکنا از فارس، هر سال همزمان با فرارسیدن ایام اربعین حسینی، زائران راهی زیارت عتبات عالیات میشوند که در این سفر معنوی، رعایت اصول سلامتی و نیز تغذیهای از اهمیت ویژهای برخوردار است. توجه به این موضوع در سفر اربعین ضروری است تا افراد متناسب با شرایط جسمی خود، غذاهای سالم و بهداشتی مصرف کنند و از دَرهمخوری و مصرف غذاهای چرب و سنگین خودداری کنند.
این نکته مهم را در نظر داشته باشید که اگر به بیماریهایی مانند پُرفشاری خون، دیابت و موارد مشابه مبتلا هستید، در طول سفر و مسیر پیادهروی، توصیههای تغذیهای خود را فراموش نکنید.
بهتر است در طول سفر از خوردن غذا در ظرف مشترک خودداری شود؛ بشقاب، قاشق، چنگال، لیوان یک بار مصرف و شخصی باشد و همچنین از خوردن غذاهای سرباز که در معرض هوا قرار دارند، خودداری شود.
نوشیدن هشت لیوان آب و مایعات مناسب روزانه توصیه میشود و سعی شود از آبهای بطری و بهداشتی، شیر و دوغ بستهبندی شده استفاده شود. توجه به این نکته ضروری است که بهتر است دوغ شور، عرقیات سنتی و شربتهای خانگی شیرین مصرف نشود.
برای جلوگیری از مسمومیت و گرمازدگی از دوغهای پاستوریزه بستهبندی شده استفاده کنید و با خود کمی نعناع و پونه همراه داشته باشید(نعناع و پونه خاصیت ضدعفونیکننده دستگاه گوارش را دارند) و با دوغ مخلوط کرده و میل کنید.
در طول مسیر پیادهروی از نوشیدن مقادیر زیاد قهوه، چای و بهویژه نوشابههای کافئیندار و نوشیدنیهای انرژیزا خودداری کنید؛ چای و قهوه بهدلیل مُدِر بودن و شرایط آب و هوایی گرم و شرجی میتواند تشنگی و خطر بیآبی را در شما زیاد کند؛ شیر عالیترین نمونه از مایعات است و فقط از شیرهای بستهبندی شده با ماندگاری بالا در مراسم اربعین توزیع و مصرف شود.
توصیه میشود در طول مسیر مراسم اربعین میوههای خشک بهعنوان میان وعدههای مغذی با خود به همراه داشته باشید و انواع مغزهای خام، بو داده و بدون نمک که منبع خوبی از پروتئین و ریزمغذیها هستند، میتوانند بهعنوان میان وعدههای غذایی سالم استفاده شود، تا حد امکان از مصرف میوه با پوست خودداری کنید؛ برخی سبزیها مانند خیار و هویج که قابل پوستگیری هستند، استفاده کنید؛ میوههایی مثل انجیر و آلو که خواص ملین دارند، برای جلوگیری از یبوست به همراه خود داشته باشید.
از خوردن غذاهای چرب و شور در زمان مراسم اربعین مانند انواع تنقلات شور، انواع کنسروها و شوریها و انواع سوسیس و کالباس بهدلیل تحریک سیستم ایمنی تا حد امکان خودداری شود.
بهمنظور افزایش سطح ایمنی بدن در زمان مراسم اربعین توصیه میشود روزانه از منابع غذایی حاوی ویتامین C شامل انواع مرکبات (لیموترش، لیموشیرین، پرتقال، نارنگی و نارنج، کیوی) که قابل پوست کندن هستند استفاده شود؛ با توجه به اینکه پیاز خام حاوی ویتامین C است، میتواند روزانه همراه با غذا استفاده شود.
در طول سفر سعی کنید از خوردن مواد غذایی زیر پرهیز کنید.
از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه بهویژه پنیر، کره و شیر محلی که بهصورت فله هستند، سالاد و سبزیجات خام و نپخته، کنسروهای بادکرده، زنگزده، سوراخشده و کنسروهایی که مواد داخل آن بوی نامطبوع دارند خودداری کنید و از لبنیاتهایی که دارای بستهبندی بهداشتی هستند استفاده کنید.
همچنین در کنار غذا، بهمنظور پیشگیری از یبوست حتماً سبزیجات پخته شده مثل سیبزمینی، کدو و هویج مصرف کنید.
غذاهای پختهشده نباید بیش از دو ساعت در دمای محیط نگهداری شود و بیشتر از یکبار نباید گرم شود. از نگهداری غذای پختهشده برای وعدههای بعدی پرهیز شود و غذای مانده به هیچ وجه خورده نشود؛ در صورت تمایل به مصرف تخم مرغ، سعی کنید به جای تخم مرغ نیمرو، تخم مرغ آبپز و سفت شده مصرف کنید که هضم بهتری دارد و امکان آلودگی آن کمتر است.
از نوشیدن چای و مایعات داغ در لیوانهای یکبار مصرف شفاف یا لیوانهای عمومی خودداری و سعی کنید، یک لیوان شخصی با خود همراه داشته باشید.
برای پیشگیری از یبوست، از نانهایی که حاوی سبوس بیشتری دارند به جای نان لواش استفاده کنید.
غذاهایی که زود فاسد میشود مثل سالاد الویه، کباب، غذاهای حاوی کشک مثل کشک بادمجان، ماهی و یا سس مایونز با خود به همراه نداشته باشید.
توجه داشته باشید مصرف غذاهای گرم از سلامت بیشتری نسبت به غذاهای سرد برخوردار است، زیرا حرارت غذا منجر به از بین رفتن میکروبهای موجود در مواد غذایی شده و احتمال مسمومیت آن را کاهش میدهد.
بهترین میوههایی که برای مسافرت میتوان همراه داشت میوههایی مانند موز، سیب و پرتقال هستند که برای مصرف باید پوست آنها کنده شده و قبل از مصرف به دقت آنها را بشویید.
لیلا یاری، کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیضا
انتهای پیام