اصول تغذیه‌ای صحیح در ماه رمضان طی ایام کرونا
کد خبر: 3965309
تاریخ انتشار : ۲۹ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۹:۳۸

اصول تغذیه‌ای صحیح در ماه رمضان طی ایام کرونا

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به شرایط شیوع كرونا به بیان نكاتی درباره برنامه غذایی مناسب روزه‌داران در ماه مبارک رمضان پرداخت.

به گزارش ایكنا از فارس، به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شیراز، زهرا عبداللهی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، 29 فروردین‌ماه با اشاره به برنامه غذایی مناسب روزه‌داران در ماه مبارک رمضان همزمان با شیوع كرونا، گفت: سحری، افطار و شام وعده‌های اصلی به‌ویژه برای افرادی که در طول روز فعالیت بیشتری دارند، هستند.

وی درباره وعده غذایی سحری، بیان کرد: نوع غذاهایی که در وعده سحری مصرف می‌شوند، نقش مهمی در حفظ کارایی و جلوگیری از کم‌آبی بدن، ضعف و خستگی دارند.

عبداللهی با تأکید بر اینکه در وعده سحر از غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی که کم نمک، کم چرب و کم شیرین هستند، استفاده شود، گفت: اصولاً مصرف زیاد قند، نمک و چربی موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بیان كرد: مقدار مناسبی از سبزی‌های مختلف (سبزی خوردن و سالاد) مصرف شود؛ سبزی‌ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تأمین ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن، از تشنگی و خشکی گلو که می‌تواند فرد را مستعد ابتلا به بیماری کووید ۱۹ کند، جلوگیری می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی‌شود، گفت: مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قند خون به داخل سلول‌ها و در نتیجه افت قند خون موجب گرسنگی زودرس می‌شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: با توجه به اینکه کم آب شدن بدن و خشکی گلو می‌تواند زمینه را برای ابتلا به کووید ۱۹ فراهم کند، در وعده سحر سبزی‌هایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کم‌آبی بدن جلوگیری می‌کنند مثل کاهو، خیار و گوجه فرنگی مصرف شوند. نوشیدنی‌های خیلی شیرین همچون نوشابه‌های گازدار، شربت‌ها و چای خیلی شیرین و پررنگ هم که موجب تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز می‌شوند، هم در وعده سحر مصرف نشوند.

عبداللهی گفت: غذاهای پرپروتئین مانند انواع کباب، جوجه‌کباب، ماهی و غذاهای خشک و پرروغن مثل کتلت و کوکو، سوسیس و کالباس، پیتزا، کله‌پاچه و همچنین غذاهای چرب و سرخ شده و پر ادویه موجب احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز می‌شوند به‌همین جهت در شرایط فعلی که با شیوع بیماری کووید ۱۹ مواجه هستیم بهتر است در وعده سحر مصرف نشوند.

وی اظهار كرد: به‌طور کلی غذاهای ساده و سبک مثل انواع پلو و خورش در حجم کم (برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند) و یا غذاهای سبک‌تر شبیه وعده صبحانه (برای افرادی که در طول روز فعالیت کمی دارند) برای وعده سحر می‌تواند مناسب باشد.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت به بهترین غذاها برای وعده افطاری اشاره كرد و گفت: در وعده افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذاهای سبک و در عین حال پر انرژی استفاده و سعی شود غذا به آرامی جویده شود. در هنگام افطار بدن نیاز به یک منبع انرژی به شکل گلوکز دارد که کاهش قند خون در ساعات روزه‌داری را جبران کند.

وی با بیان اینکه مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل در شروع افطار توصیه می‌شود، بیان کرد: استفاده از غذاهای سبک مثل فرنی، شیربرنج، نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی ایرانی در این ایام است، فراموش نشود.

عبداللهی با تصریح اینکه انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بدون روغن (حلیم منبع خوبی از مواد نشاسته‌ای، فیبر، پتاسیم و منیزیم است) غذاهای مناسبی برای افطار هستند، تأکید کرد: خوردن آش‌های غلیظ و چرب که مقدار زیادی پیاز داغ و نعناع داغ دارد و همچنین حبوبات فراوان به‌دلیل ایجاد مشکلات گوارشی در وعده افطار توصیه نمی‌شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت همچنین در ادامه با بیان اینکه سیب‌زمینی آب‌پز، سبزی‌های پخته مثل کدو، کلم، گل کلم، هویج و نخود‌فرنگی، تخم‌مرغ آب‌پز، کره و عسل غذاهای مناسبی برای افطار هستند، گفت: مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسیدهای چرب اشباع و ترانس هستند، بسیار محدود شود؛ به‌طور کلی زیاده‌روی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا و شله زرد خیلی شیرین در وعده افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی می‌شود، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن هم می‌شود.

وی با اشاره به سایر توصیه‌های تغذیه‌ای ــ بهداشتی در ایام روزه‌داری، تأكید كرد: پس از افطار، داشتن تحرک و فعالیت با شدت متوسط که موجب مصرف کالری شده توصیه می‌شود. نماز خواندن در اوقات مختلف روز با حرکت هماهنگ تعدادی از مفاصل و ماهیچه‌ها، باعث ایجاد توازن و تعادل بدن، مصرف کالری، کمک به جریان خون و کمک به متابولیسم غذا می‌شود.

عبداللهی ادامه داد: مصرف بیش از هشت لیوان آب آشامیدنی سالم و سایر مایعات طبیعی و آب سبزی‌ها و صیفی‌ها مانند آب هویج، گوجه فرنگی و کرفس که سبب دریافت بیشتر مایعات، کالری و تا حدودی فیبر غذایی می‌شود در فاصله افطار تا سحر ضمن حفظ ایمنی در شرایط کنونی برای پیشگیری و کنترل بیماری کووید ۱۹، بدن را از کم‌آبی در طول روزه‌داری حفظ می‌کند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تصریح کرد: خوردن غذاهای چرب و شور و همچنین انواع تنقلات شور، کنسروها، شورها، سوسیس، کالباس و سایر فست‌فودها سبب تضعیف سیستم ایمنی و ایجاد تشنگی می‌شود، توصیه می‌شود به جای نمک از سبزی‌های خشک و معطر و محلی برای طعم‌دار کردن غذا استفاده شود.

وی با اشاره به اینکه محدود کردن مصرف نمک در وعده‌های افطار، شام و سحر در این دوران بسیار مهم و کمک‌کننده است، یادآور شد: دریافت اضافه نمک، بدن را مجبور به واکنش کرده و برای جبران آن لازم است آب بیشتری مصرف شود. به علاوه در افرادی که مستعد افزایش فشار خون و یا مبتلا به این بیماری هستند باید در این زمینه احتیاط بیشتری کنند، لذا توصیه می‌شود از حداقل مقدار نمک در تهیه غذاها استفاده شود، این مقدار کم نمک باید از نمک یددار تصفیه شده باشد.

عبداللهی با بیان اینکه خرما بهترین ماده غذایی برای تأمین تدریجی قند خون بوده و در تنظیم قند خون بسیار مفید است، توصیه کرد: در وعده افطار در صورت امکان ۲-۳ عدد خرما مصرف شود؛ از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی‌ها پرهیز شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تصریح کرد: مواد خیلی شیرین مانند زولبیا، بامیه و گوش فیل، حلوا و شله زرد در وعده سحری که سبب افت سریع قند خون در ساعات اولیه روز می‌شود، مصرف نشوند؛ مصرف آب زیاد در وعده افطار و همچنین بین صرف غذا سبب اختلال در هضم مواد غذایی می‌شود.

وی با بیان اینكه بسیاری از افراد از ترس تشنگی در طول روز، بعد از صرف سحری به مقدار فراوان آب می‌نوشند که عادت صحیحی نیست، گفت: در عوض برای برطرف کردن تشنگی در طول روز توصیه می‌شود در فاصله افطار تا سحر از صیفی‌ها و میوه‌های سرشار از آب مانند کاهو، خیار، هندوانه، خربزه، طالبی و مرکبات استفاده شود.

عبداللهی یادآور شد: از نوشیدن زیاد چای به‌خصوص چای پررنگ در وعده سحری اجتناب کنید چرا که چای ضمن اینکه باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمک‌های معدنی که بدن در طول روز به آن احتیاج دارد می‌شود، اسید اگزالیک موجود در چای و همچنین مصرف نمک و مواد پروتئینی زیاد نیز باعث کاهش جذب کلسیم غذا می‌شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: اگرچه به‌منظور تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه و تأمین برخی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامین‌های محلول در چربی باید در طی روزه‌داری از روغن‌ها و چربی‌های خوراکی در حد متعادل استفاده شود، اما مصرف مواد غذایی سنگین، دیر هضم، پر چرب و سرخ شده مانند اولویه، سیب‌زمینی سرخ شده، پنیر پیتزا، انواع کوکو و کتلت‌های چرب به هنگام افطار مناسب نیست.

انتهای پیام
captcha