گستردگی مفهوم جامعه قرآنی/ نیازمند تشکیل وزارت قرآن هستیم
کد خبر: 4023336
تاریخ انتشار : ۰۴ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۸
دغاغله تبیین کرد:

گستردگی مفهوم جامعه قرآنی/ نیازمند تشکیل وزارت قرآن هستیم

داور مسابقات بین‌المللی قرآن با بیان اینکه مفهوم جامعه قرآنی، عمومی‌تر و وسیع‌تر از مفهوم جامعه قاریان و حافظان قرآن است، گفت: جامعه قرآنی شامل مفسران، مؤلفان علوم قرآن و کسانی که در این خصوص کار می‌کنند مثل بخش عمده‌ای از حوزه‌های علمیه نیز می‌شود لذا مفهوم جامعه قرآنی بسیار وسیع است.

مهدی دغاغله، داور مسابقات بین المللی قرآنمهدی دغاغله، داور مسابقات بین‌المللی قرآن، در گفت‌وگو با ایکنا از فارس، به تبیین نقش جامعه قرآنی در بازسازی ساختارهای فرهنگی کشور پرداخت و گفت: مفهوم جامعه قرآنی، عمومی‌تر و وسیع‌تر از مفهوم جامعه قاریان و حافظان قرآن است. جامعه قرآنی، جامعه‌ای است که در آن مسابقات قرآن و مجالس انس با قرآن برگزار می‌شود و حافظان و قاریان در آن حضور دارند و همچنین جامعه قرآنی شامل تفسیر قرآن، علوم قرآن، مؤلفان این حوزه و کسانی که در این خصوص کار می‌کنند مثل بخش عمده‌ای از حوزه‌های علمیه هم می‌شود لذا مفهوم جامعه قرآنی بسیار وسیع است.

دغاغله با بیان اینکه قرآن، قانون اساسی اسلام است، گفت: در این راستا اگر مفهوم، تفسیر و تدبر در قرآن منظور باشد شالوده و زیربنای تفکر اسلامی و قانون اسلام از قرآن نشئت می‌گیرد.

این داور مسابقات بین‌المللی قرآن اظهار کرد: قاریان و حافظانی که در عرصه مسابقات بین‌المللی می‌درخشند به عنوان خواننده خوب و خوش نغمه برای کشورهای دیگر سفیران قرآنی هستند.

وی به نقش قاریان و حافظان در مباحث فرهنگی اشاره کرد و گفت: جامعه قرآنی، قرآن را به عنوان یک پدیده هنری اسلامی می‌خوانند و خواندن قرآن یک هنر است و هنر درصدی از فرهنگ را تشکیل می‌دهد و هنر اسلامی تلاوت قرآن در کنار سایر هنرها قرار دارد و قاریان قرآن هنرمند هستند و هنر خود را عرضه می‌کنند و هر چه بیشتر در این زمینه بدرخشند این موضوع از لحاظ فرهنگی بیشتر خود را نشان می‌دهد.

دغاغله با اشاره به تأثیرگذاری قاریان و حافظان در تبلیغ و ترویج بیان کرد: برای اینکه نشان دهیم که چقدر فرهنگ ما وام‌گیر و بر پایه قرآن است، باید در این زمینه حرفی برای گفتن داشته باشیم و تعداد حافظان ما باید به حد نصابی برسد که بتوانیم ادعا داشته باشیم که فرهنگ ما فرهنگ قرآنی است وگرنه ادعا کردن اینکه فرهنگ و زندگی ما قرآنی است و بر مبنای قرآن فعالیت می‌کنیم ولی مشکلات زیادی در جامعه وجود داشته باشد، تناقض دارند.

وی با تأکید بر اینکه اولین اقدام، اقدام عملی در این حوزه است، اظهار کرد: این اقدام، تحقق بخشیدن به فرمایش مقام معظم رهبری است که فرمودند حداقل 10 میلیون حافظ قرآن در کشور وجود داشته باشد و تاکنون که چند سال از این فرمایش می‌گذرد، هنوز محقق نشده و این مایه تأسف است و در این زمینه کوتاهی کردیم و نمی‌توانیم فقط شعار بدهیم و ادعا کنیم بلکه باید حد نصاب حافظان خود را تا جایی برسانیم که حرفی برای گفتن داشته باشیم.

این داور مسابقات بین‌المللی قرآن با یادآوری اینکه کشور ما در بحث قرائت فنی، تمرینی و قرائتی که بر مبنای زیبایی‌شناسی است  در جهان اسلام درخشیده است، گفت: در مسابقات بین‌المللی که در کشورهای مختلف اسلامی برگزار می‌شود از شرکت‌کنندگان ما حساب برده می‌شود و همیشه در رتبه‌های بالا قرار می‌گیرند و این موضوع بسیار خوب است و تأثیر مثبت فرهنگی فراوانی دارد ولی این کم است.

دغاغله با بیان اینکه در این زمینه فقط قهرمان‌پروری کرده‌ایم، اظهار کرد: برای اینکه قرآن را در لایه‌های مختلف جامعه بیاوریم که تأثیر داشته باشد و آمار بزهکاری‌ها و تخلف‌ها و... را کاهش دهد، باید بگوییم در این زمینه کم کار کرده‌ایم یعنی قرآن را  در لایه‌های جامعه نیاوردیم و اگر بخواهیم فقط به این شکل نگاه کنیم درصد کمی از جمعیت کشور قرآنی هستند.

این داور مسابقات بین‌المللی قرآن با تأکید بر اینکه باید مسئله قرآن جدی گرفته شود، افزود: باید وزارتی به نام وزارت قرآن همان‌طور که در کشور مالزی وجود دارد در ایران هم تشکیل شود و اگر می‌خواهیم فرهنگ قرآنی شود و مردم قرآنی فکر کنند، قرآن باید وارد لایه‌های جامعه شود.

وی با بیان اینکه باید برای مردم در این زمینه فرهنگ‌سازی شود، افزود: دست‌اندرکاران و متولیان امور فرهنگی، باید در این زمینه فرهنگ‌سازی کنند به طور مثال در بحث موقوفات قرآنی نسبت به بقیه موقوفات، آنچه برای قرآن وقف می‌شود ناچیز است یعنی فرهنگ‌سازی نشده است.

دغاغله در پایان افزود: اگر بخواهیم در مسائل فرهنگی نقش اساسی داشته باشیم این چیزی نیست مگر اینکه  تفکر مردم و لایه‌های جامعه را جذب کنند و این مستلزم این است که ردیف بودجه قبلی مشخص شود و حداقل برای تحقق 10 میلیون حافظ قرآن، نهادهای مختلف مثل دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش، حوزه‌های علمیه و ...  آستین بالا بزنند.

انتهای پیام
captcha