فرصت‌های اجتماعی كه كرونا به وجود آورد / دست از خودتحقیری برداریم
کد خبر: 3889560
تاریخ انتشار : ۱۸ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۰

فرصت‌های اجتماعی كه كرونا به وجود آورد / دست از خودتحقیری برداریم

شیوع ویروس كرونا در دنیا موجب ایجاد تغییرات شگرفی در سبك زندگی‌ها شده است اما زیباترین جلوه‌های ایثار را می‌توان در بحبوحه‌های این بحران كه كل دنیا را درگیر خودش كرده است، در میان جامعه ایران دید و به این حقیقت رسید كه باید قدردان چنین ملتی بود.

شیوع ویروس كرونا در دنیا موجب ایجاد تغییرات شگرفی در سبك زندگی‌ها شده است. اخبار رسانه‌های مختلف چه در ایران و چه در سایر كشورها همگی نشان از این ادعا دارد. آنچه كه امروز در جامعه جهانی و پیرو اخباری كه از رسانه‌ها به گوش می‌رسد، هجوم گسترده مردم برای خرید اغذیه و مایحتاج عمومی و تلاش و رقابت با یكدیگر برای تهیه این كالاهاست. حتی در برخی از كشورها تجارت خرید و فروش اسلحه در این شرایط به‌منظور حفظ امنیت جانی افراد رونق بیشتری گرفته است.

اما بر عكس تمام این وقایع را در جامعه ایران مشاهده می‌كنیم. از وقتی كه كرونا شیوع پیدا كرد، خیران و نیك‌اندیشان و فداكاران و جان‌نثاران نه تنها به خانه‌های نخزیدند و تنها به فكر منافع و زندگی خویش برنیامدند، بلكه تلاش و تكاپوی آنان برای رسیدگی به اقشار مختلف مردم بیشتر از گذشته شده است.

این روزها در تمام رسانه‌ها اخبار متعددی از فعالیت گروه‌های جهادی، مردمی، هیئات مذهبی، بقاع متبركه، نیروهای بسیج و سپاه و ارتش در كنار نیروهای دستگاه‌های خدمت‌رسانی نظیر شهرداری و دانشگاه علوم پزشكی به گوش می‌رسد كه همگی به كمك مدافعان سلامت آمده و در جهت تأمین سلامتی مردم و همچنین اقلام معیشتی آنان وارد عرصه شده‌اند.

در حقیقت زیباترین جلوه‌های ایثار را می‌توان در بحبوحه‌های این بحران كه كل دنیا را درگیر خودش كرده است، در میان جامعه ایران دید و به این حقیقت رسید كه باید قدردان چنین ملتی بود. در ادامه این گزارش به سراغ سید سعید زاهد زاهدانی، مسئول پژوهشكده تحول در علوم انسانی دانشگاه شیراز و استاد جامعه‌شناسی این دانشگاه رفتیم تا در این باره نكات بیشتری را بخوانیم.

وی در این رابطه به خبرنگار ایكنای فارس گفت: بیماری كووید 19 كه به كرونا مشهور است، شرایطی از لحاظ اجتماعی هم برای ملت ایران و هم سایر ملت‌های دنیا به وجود آورده است كه قابل توجه و تأمل است.

زاهد زاهدانی ادامه داد: این شرایط در گام نخست یك درنگ اجتماعی ایجاد كرده است كه مردم از فعالیت‌های روزمره و مشغله‌هایی كه داشتند آزاد شدند و اكنون می‌توانند به خودشان و واحد كوچك خانواده خودشان بیشتر فكر كنند و این فرصت بسیار خوبی است كه آنچه از دستمان رفته بود اعم از عدم توجه و رسیدگی به خانواده را به دست آورده و آن را بازسازی كنیم و علاوه بر این بازسازی خانوادگی، به خودمان و اعضای خانواده توجه بیشتری كرده و با محبتی كه ایجاد می‌كنیم، همدلی، هم‌فكری و همراهی‌ها را در خانواده بیشتر كنیم.

مكتب اومانیسم؛ عامل گسترش مالكیت‌گرایی و بی‌توجهی به سالمندان در غرب

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز اظهار كرد: بحمد الهی در فرهنگی زندگی می‌كنیم كه سابقه آن نوع‌دوستی و انسان‌دوستی است، هرچند غربی‌ها ادعا می‌كنند كه انسان‌گرا هستند و بر اساس مكتب اومانیسم جامعه خود را شكل داده‌اند اما همان مكتب آن‌ها را فردگرا و به سمتی برده كه در حد مالكیتی كه هر كسی دارد، آزاد است و هر كاری كه دلشان می‌خواهد، انجام می‌دهند و چون در حد مالكیت خودشان احساس آزادی می‌كنند بنابراین سعی می‌كنند این مالكیت را گسترش دهند.

وی اضافه كرد: حرص برای گسترش مالكیت در انواع شاخه‌ها در زندگی‌های غرب موجب شده كه نظریه‌پرداران آن‌ها بگویند كه انسان گرگ انسان است و تلاش می‌كند دیگران را پس بزند و ما شواهد آن را امروز در بیماری كرونا در غرب می‌بینیم كه چگونه نوع‌دوستی‌ها و همراهی‌ها در عموم جامعه كمتر شده است البته ممكن است استثنائاتی هم وجود داشته باشد اما در هر صورت در چنین جامعه‌ای هر كسی به فكر خودش است و سعی می‌كند ذخیره خانه خود را زیاد كند و اسلحه بخرد كه خودش را حفظ كند و این شرایط انسان گرگ انسان است.

زاهد زاهدانی اظهار كرد: هم‌اكنون در كشورهای غربی به شیوه‌های مختلفی چنین مطالبی را مشاهده می‌كنیم كه چگونه سالمندان در خانه‌های سالمندان رها می‌شوند و وقتی كه حجم بیماران بیمارستان‌ها و مراكز درمانی آن‌ها زیاد می‌شود، افراد مسن و معلول‌ها را نادیده می‌گیرند و به‌طور كلی چنین مصیبت‌هایی را در اخبار رسانه‌های دنیا شنیده‌ایم.

نوع‌دوستی ملت ایران به دلیل خداگرایی آنان است

استاد جامعه‌شناسی دانشگاه شیراز بیان كرد: به عكس آن، در جامعه ما به خاطر نوع‌دوستی كه وجود دارد، شاهد بروز و ظهور جلوه‌های ‌بی‌نظیر ایثار هستیم زیرا جامعه ایران خداگرا، خداشناس و خداترس است و می‌دانیم كه بنی اعضای یك پیكرند كه در آفرینش ز یك گوهرند و این را در فرهنگ خودمان دائماً مزه مزه می‌كنیم و چنین چیزی در میان همه ما حضور دارد.

وی ادامه داد: به همین دلیل است كه وقتی سیل، زلزله و كرونا و یا هر بحران دیگری می‌آید، همیاری مردم ایران بیشتر می‌شود و تلاش می‌كنند تا هر كسی كه گرفتار است را نجات دهند و از هیچ نوع كمك مادی و معنوی دریغ نمی‌كنند.

زاهد زاهدانی همچنین به جانفشانی‌های كادر درمان كشورمان نیز اشاره كرد و گفت: امروز شاهد تلاش‌های گسترده و ایثار كادر درمان كشورمان هستیم كه برای نگه‌داری از بیماران كرونایی از جان مایه می‌گذارند.

فراوانی‌های اغذیه و امكانات پزشكی علی‌رغم تحریم‌های شدید  

مسئول پژوهشكده تحول در علوم انسانی دانشگاه شیراز گفت: نتیجه تمام این اقدامات و فداكاری‌های مردم و كادر درمان این است كه مشاهده می‌‌كنیم علی‌رغم اینكه در اوج تحریم‌های دنیا قرار داریم، اما دارای فراوانی هستیم هم فراوانی اغذیه‌ای و هم امكانات پزشكی و درمانی زیرا مردم به سرعت دارند كمبودها را جبران می‌كنند.

دست از خودتحقیری برداریم

وی یادآور شد: مشهور است كه انسان‌ها خود را در سختی نشان می‌دهند و ما اینجا متوجه می‌شویم كه مردم ایران یك مردم مترقی از لحاظ معیارهای انسانی هستند و كسانی كه تلاش می‌كنند كه مردم ایران را به شیوه‌های گوناگون تحقیر كنند، در حقیقت در زمین دشمن بازی می‌كنند چرا كه دشمن كاری جز دشمنی ندارد و متأسفانه برخی‌ها هم در داخل خودتحقیری می‌كنند و امیدواریم این افراد از این صحنه‌هایی كه مشاهده می‌كنند عبرت گرفته و از خودتحقیری ملت ایران دست بردارند و تلاش كنند آن‌ها هم به خیل عظیم ملت مهربان و نوع دوست ایران بپیوندند.

زاهد زاهدانی با تأكید بر اینكه همه با هم تلاش كنیم كه تمدنی بسازیم كه برخلاف تمدن غرب كه دشمنی و سلطه‌جویی را به همراه دارد، محبت، دوستی، صلح و عدالت را حاكم كند، گفت: طبیعتاً باید چنین تمدنی را اول در جامعه خودمان ایجاد كنیم و بعد هم نمونه‌ای برای دنیا باشد كه بتواند ارمغان نیكویی داشته باشد زیرا پیامبرمكرم اسلام(ص) رحمة‌للعالمین بود و اگر ما هم پیرو او هستیم باید با این تمدن‌سازی جدید رحمتی برای مردم دنیا باشیم.

انتهای پیام
captcha