مراقبت‌های معنوی كه در ایام شیوع كرونا باید داشته باشیم / لزوم تبلیغ و نشر تلاوت قرآن
کد خبر: 3886205
تاریخ انتشار : ۲۸ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۲:۰۰

مراقبت‌های معنوی كه در ایام شیوع كرونا باید داشته باشیم / لزوم تبلیغ و نشر تلاوت قرآن

اخیراً ذیل ستاد استانی مقابله با شیوع كرونا در استان فارس، كمیته سلامت معنوی به‌ همت دانشگاه علوم پزشكی شیراز راه‌اندازی شد كه ریاست آن به عهده حجت‌الاسلام عبدالرضا محمودی سپرده شد. در این مجال مطلبی را درباره مراقبت‌های معنوی در این ایام برای کسب آرامش می‌خوانیم.

از آنجا كه یكی از مهم‌ترین دغدغه‌های مردم در شرایط استرس ناشی از شیوع كرونا، سلامت روان و دستیابی به آرامش است، مسلماً باید به این بعد توجه ویژه‌ای شود. طبق تحقیقاتی كه روان‌شناسان دنیا در برهه‌های مختلف انجام داده‌اند، مشخص شده است كه دین و مراقبت‌های معنوی تأثیر شگرفی در بحث سلامت روحی و روانی انسان دارد و پژوهش‌های برخی از روان‌شناسان مشهور دنیا به تأثیر مثبت ارزش‌های دینی به‌ ویژه دعا و نماز بر بهداشت روانی تأکید دارند. آن‌ها بر این باورند که تکالیف معنوی موجب ارتقای احساسات مثبت به خود می‌شود.

اخیراً ذیل ستاد استانی مقابله با شیوع كرونا ویروس در استان فارس، كمیته سلامت معنوی به‌همت دانشگاه علوم پزشكی شیراز راه‌اندازی شد كه ریاست آن به عهده حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالرضا محمودی سپرده شد كه در ادامه به پای سخنان وی درباره اهمیت توجه به سلامت معنوی می‌نشینیم.


بيشتر بخوانيم:


ایكنا ـ در شرایط شیوع كرونا، چرا باید به مراقبت‌های معنوی برای دستیابی به آرامش بپردازیم؟

اكنون در این شرایط كه شیوع ویروس كرونا تمام اقشار جامعه را تهدید می‌كند، می‌توانیم فضای فرهنگی و روانی مثبت با هم‌افزایی نیروها، ظرفیت‌ها و پتانسیل‌هایی كه در جامعه است ایجاد كرده و این تهدید را تبدیل به یك فرصت عمومی كنیم.

در بحث مراقبت‌های معنوی می‌توانیم اقداماتی برای افرادی كه تحت تأثیر استرس‌های بیش از اندازه كه سازمان بهداشت جهانی هم آن‌ها را معرفی كرده است، انجام دهیم تا استرس آن‌ها را به حداقل برسانیم زیرا این استرس‌ها موجب كاهش ضریب ایمنی افراد شده و موجب گرفتار شدن به ویروس كرونا می‌شود كه البته این مراقبت‌ها هم برای قبل و پیشگیری از بیماری كروناست و هم بعد از ابتلا به آن.

قطعاً افرادی كه دوره‌های این نوع مراقبت‌ها را دیده‌اند و از طرف دانشگاه علوم پزشكی مورد تأیید قرار می‌گیرند، می‌توانند بر بالین بیمارانی كه از بیمارستان مرخص شده‌اند  یا قبل از اینكه نیاز به حضور در بیمارستان داشته باشند، حاضر شوند و موجبات آرامش این افراد را فراهم كنند.

ایكنا ـ این روزها كه مردم باید در خانه‌های خود بمانند، چه مراقبت‌هایی به خصوص در بحث سبك زندگی باید داشته باشیم؟

در این فرصتی كه در اختیار داریم باید برنامه‌هایی برای سبك زندگی خانواده‌ها داشته باشیم كه این حضور زیادی افراد در كنار هم نه تنها باعث به وجود آمدن ناملایمات و تضارب آرای منجر به اضطرار نشود، بلكه موجب حفظ همدلی و انسجام بیشتر خانواده‌ها می شود.

در این راستا باید برنامه‌ریزی‌هایی برای همسران و نحوه تعامل آن‌ها در این ایام خانه‌نشینی در منزل داشته باشیم تا این حضور موجب تشدید صمیمت و محبت شود ضمن اینكه نباید از حال جوانان و دانشجویان در این شرایط غافل بود و باید از این ظرفیت‌ها برای ارتقای سطح فرهنگی جامعه بهره ببریم.

ایكنا ـ  چه پیشنهادهایی درباره مراقبت‌های معنوی دارید؟

در این ایام و شرایط باید به تبلیغ و نشر تلاوت قرآن در این ایام بپردازیم؛ چنانچه امروز در رسانه‌های داخلی و خارجی مشاهده می‌كنیم تمام كشورهایی كه گرفتار كرونا شده‌اند تلاش می‌كنند تا به وسیله اعتقادات مذهبی در محیط های خانوادگی و اجتماعی آرامش ایجاد كنند كه در این زمینه نقش صدا و سیما یك نقش بی‌بدیل است.

فضای مجازی از دیگر فضاهایی است كه باید به‌صورت بهینه در این ایام از آن استفاده كنیم. البته بسیاری از افرادی كه دل در گرو ایران و اسلام دارند، دارند در این فضاها به صورت اختصاصی فعالیت ویژه می‌كنند ولی با وحدت رویه این افراد و گروه‌ها می‌توانیم از ظرفیت فضای مجازی برای اعتلای ارزش‌ها بهره جوییم و از تشتت آرای غیرضرور پرهیز كرده و به اموری كه اولویت دارند بپردازیم.

در شرایط فعلی برخی از كشورها نسبت به ملیت و شریعت خود حساسیت دارند و از این ابزارها به‌عنوان یكی از اهرم‌های موفق برای تجدید روحیه استفاده می‌كنند.

در حال حاضر از مساجدی كه در آن‌ها فعلاً نمازهای جماعت به دلیل جلوگیری از شیوع كرونا، برپا نمی‌شود، می‌توانیم استفاده كنیم و میزهای مشاوره یك یا دو نفره با حضور اساتید دانشگاه علوم پزشكی شیراز و یا روان‌شناسان و اساتید علوم تربیتی دانشگاه شیراز در آن‌ها راه‌اندازی كنیم.

همچنین باید آرای مردم در رسانه ملی منعكس شود زیرا آرای مردم در این شرایط بسیار می‌تواند گره‌گشا باشد. در مجموع ما جامعه فرهیخته‌ای داریم كه در این شرایط هم برای عرض تشكر به كادر پزشكی جانانه حضور پیدا می‌كنند و هم برای كمك به كادر درمان به‌منظور جلوگیری از شیوع كرونا همه كاری انجام می‌دهند. قطعاً این شناخت‌ها و معرفت‌افزایی موجب آرامش جامعه می‌شوند و بر عكس آن اگر مردم این شناخت‌ها و معرفت‌ها را نداشته باشند، استرس و اضطراب در جامعه تشدید می‌یابد. امیدواریم ستاد مدیریت بحران مسائل فرهنگی و روانی بتواند با هم‌افزایی با دستگاه‌های مختلف استان فارس خدمتگزاری موفقی در این عرصه داشته باشد.

ایكنا ـ چه پیشنهادی برای بقاع متبركه دارید. البته برخی از حرم‌های شیراز یكسری اقدامات خودجوش را انجام داده‌اند، مثلاً گروه جهادی حرم سیدعلاءالدین حسین(ع) معابر را ضدعفونی می‌كند یا در حرم علی‌بن حمزه(ع) كارگاه تولید ماسك و محلول ضدعفونی راه‌اندازی كرده و این اقلام را رایگان بین مردم توزیع می‌كنند. 

قطعاً عواطف پاك نسبت به اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در جامعه ما بسیار زیاد است و می‌توانیم از این عواطف برای معنویت درمانی استفاده كنیم. البته این روزها متأسفانه شاهد برخی از افراط ها هستیم و افرادی كه واقعاً از نظر معرفت و آگاهی از معارف و آموزه‌های اهل بیت(ع) در سطح بسیار پایینی هستند، در مقابل حرم‌های امام رضا(ع) و حضرت معصومه(س) تجمع كرده و خسارت‌هایی به درب‌های این حرم‌ها زده‌اند كه مسلماً چنین اقداماتی كاملاً مردود هستند.

ممكن است بعد از مدتی كه شرایط بهتر شد، در تعطیلی مطلق بقاع متبركه تجدید نظر شود اما در حال حاضر افكار عمومی جامعه باید به این سطح از آگاهی برسند كه برای مقابله با شیوع كرونا باید از تجمع در چنین مراكزی پرهیز شود البته ما در همین احوال هم به اهل بیت عصمت و طهارت(ع) متوسل می‌شویم و بسیار خوشبخت هستیم كه دین اسلام،‌ هیچ‌گاه در تقابل با علم نبوده بلكه همواره مشوق علم در تمام گرایش‌ها از جمله علوم تجربی و پزشكی است.

اكنون و در شرایط كنونی بحث تجمع یكی از فاكتورهای مهم شیوع كرونا است و قطعاً با آن آگاهی كه مردم به مرور زمان پیدا می‌كنند، ممكن است شرایط بهتر شود و بتوان فرصتی برای زائران بقاع متبركه ایجاد كرد.

ایكنا ـ اخیراً اوقاف فارس اقداماتی برای بحث سلامت معنوی انجام داده است؛ برای مثال شب‌های جمعه از محل موقوفات اطعام حسینی برای بیماران كرونایی و پرسنل بیمارستان‌ها تهیه می‌کند كه یاد امام حسین(ع) می‌تواند آرامش‌بخش این افراد باشد. آیا پیشنهادی در این باره دارید؟

اوقاف یكسری موقوفات عام دارد كه می‌تواند از این موقوفات عام استفاده كند و آن خلأها و كاستی‌های مالی و غیرمالی كه ممكن است برای مداوای بیماران كرونایی وجود دارد، را برطرف كند. مثلاً ممكن است بعد از بستری بیماران كرونایی نیاز به اماكنی باشد كه دوران نقاهت بیماران در آنجا گذرانده شود و اوقاف می‌تواند چنین مكان‌هایی را در اختیار قرار دهد و از این طریق هم به سلامت و درمان جامعه كمك كند.

ایكنا ـ سخن آخر.

شما اصحاب رسانه به‌عنوان چشم بیدار و عقل هوشیار جامعه باید آرمان‌های ملی و مذهبی و دینی را نشر دهید و واقعاً این رسالت شما برای تنویر افكار عمومی بسیار موثر است و تا زمانی كه عموم مردم به شناخت و آگاهی لازم نرسند، شاهد بروز برخی از مشكلات هستیم.

انتهای پیام
captcha