ماه رمضان ماه مهمانی خداست و در بین مسلمانان اهمیت بسیار بالایی دارد، ماه رمضان علاوه بر اهمیت معنوی که برای مسلمانان دارد، در صورتی که با تغذیه صحیح همراه باشد، میتواند به حفظ و ارتقای سلامت جسمی بسیار کمک کند.
یکی از وعده های مهم در ماه مبارک رمضان، سحری است، حذف وعده سحری، مشکلات گوارشی، زخم و ورم معده، ضعف و بیحالی، دردهای عضلانی، کاهش کارایی بدن، افت سریع قند خون، سرگیجه و پرخاشگری در طول روز را به دنبال دارد.
وعده سحر باید به گونهای باشد تا فرد را سیر و انرژی لازم بدن برای چندین ساعت روزهداری را تأمین کند. انواع پلو و خورشت در حجم کم برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند و غذاهای سبکتر شبیه وعده صبحانه برای افرادی که در طول روز فعالیت بدنی کمتری دارند، وعدههای مناسبی هستند.
مصرف غذاهایی مانند کباب، جوجه کباب و غذاهای خشک و پر روغن و پر ادویه مثل کتلت و غذاهای چرب نظیر کله پاچه، گزینههای مناسبی برای مصرف وعده سحری نیستند، زیرا باعث احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز میشوند.
مواد غذایی دارای کربوهیدرات پیچیده و فیبر مانند غلات کامل، حبوبات و سبزیجات به جای کربوهیدراتهای ساده مثل قند، مربا و نانهای بدون سبوس بهدلیل اینکه دیرتر هضم میشوند و خاصیت سیرکنندگی بالاتری دارند، به حفظ قند خون در محدوده طبیعی نیز کمک میکنند.
نوشیدن چای پررنگ در وعده سحر به دلیل افزایش دفع ادرار، یکی از عوامل کمآبی و تشنگی در روزهداران است و افراد روزهدار بهتر است از آب جوش ولرم و یا چای رقیق همراه با چند عدد میوه خشک مانند خرما، کشمش یا توت خشک استفاده کنند. همچنین مصرف سبزیجات تازه مانند کاهو، سالاد و سبزی خوردن، به کمتر شدن حس تشنگی در طول روز کمک میکند.
توصیه میشود بهمنظور جلوگیری از مشکلات گوارشی، افراد روزهدار حداقل تا 20 دقیقه بعد از صرف وعده سحری از خوابیدن پرهیز کنند.
یاسمین فتحی، مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان مرودشت
انتهای پیام